Het is er werkelijk een feest voor de zintuigen. Als klein meisje werd ik al meegenomen naar deze markt, waar mijn opa als een van de pioniers van de coöperatie als drijvende kracht achter de oprichting ervan gold.

De markt was toen een levendige ontmoetingsplaats, waar veel van de aangeboden waar rechtstreeks afkomstig was van de eigen kostgronden. Het uitschakelen van de tussenhandel maakte de boer zelf tot verkoper, een nieuwe rol die enige aanpassing vereiste. In plaats van stilzwijgend op het land te werken, moesten zij nu met luide stem de aandacht van klant trekken. Dit directe contact tussen producent en consument bracht een nieuwe dynamiek en leidde tot eerlijke prijzen voor verse producten.

De markt was ook een plek waar producten uit eigen keuken werden verkocht, van verse kokosolie tot pindasambal; alles was er te vinden. Er was zelfs een ‘eigen keuken’ aanwezig waar gerechten direct uit de pan geserveerd werden, klaar om opgegeten te worden. Een ware traktatie voor liefhebbers van authentiek eten!

Klanten verzamelden zich rond de kraampjes die hen het meest aanspraken, wachtend in nette rijen om zich te kunnen verheugen op de lekkernijen. Van bami en nasi tot telo, bara, roti, en meer, er was voor ieder wat wils.

Nu, 50 jaar later, heeft de markt vele veranderingen ondergaan. De oorspronkelijke marktlui zijn veelal opgevolgd door hun kinderen. De keuken, ooit het kloppende hart van de markt, blijft echter het centrale punt vanwaar de traditie van vers en authentiek eten voortleeft. Deze evolutie weerspiegelt de voortdurende verbinding tussen verleden en heden, en de markt blijft een plek waar gemeenschap, cultuur en culinaire lekkernijen samenkomen.

Kortom, een supergezellige plek waar goed voedsel op een eerlijke manier aan de man wordt gebracht. Je mag dit dus niet missen!